دهانشویه

دهانشویه

دهانشویه چیست

دهانشویه محلولی است بهداشتی که برای حفظ سلامت دهان و دندان مورد استفاده است که برای شستشو دهان و دندان و بافت های دهان و لثه و زبان استفاده میشود.

اگر چه این مواد جایگزین خوبی برای مسواک و نخ دندان نیست اما باتوجه به فوایدی که برای بهداشت دهان و لثه و دندان دارد اکثر پزشکان مصرف آن را به بیماران خود توصیه میکنند.

اکثر مواقع زمانی که از بهداشت دهان و دندان صحبت میشود یادآور مسواک و نخ دندان میشود اکثر افراد دهانشویه را خوشبو کننده دهان میدانند. اگر شما هم برای خوشبو شدن دهان و دندانتان از این محصول استفاده میکنید لازم است بدانید که 3الی 6 ساعت ماندگاری دارد. اگر شما مشکل بدبوی دهان دارید لازم است به پزشک مراجعه کنید چون ممکن است مشکل بیماری لثه، پوسیدگی دندان ها، سینوزیت مزمن و مشکلات دستگاه گوارش داشته باشید و با مصرف این دسته از محصولات این مشکلات قابل حل شدن نیستند.در اکثر مواقع مشکل بوی بد دهان در 90% موارد از محیط دهان است و در 10% علت سیستمیک دارد.

 

مواد تشکیل دهنده دهانشویه:

این محصولات کمک به کنترل بوی دهان میکند و بوی بد دهان را تاحدودی میکاهد و عملکرد درمانی و حفظ مینای دندان را دارد مواد تشکیل دهنده دهانشویه عبارتند از:

  • ستیل‌پیریدینیوم کلراید
  • کلرهگزیدین
  • فلوراید
  • پراکسید

ستیل پیریدینیوم کلراید ماده ای است شیمیایی که برای کاهش دادن بوی بدن دهان استفاده میشود. کلرهگزیدین در دهانشویه های درمانی برای جلوگیری از پوسیدگی دندان استفاده میشود فلوراید دیگر ماده شناخته شده است که در خمیر دندان ها و مواد شستشوی دهانی مورد استفاده است. از این ماده برای جلوگیری از پوسیده شدن دندان و افزایش استحکام و مقاومت مینای دندان مورد استفاده است. پراکسید ماده ای برای سفید شدن دندان مورد استفاده است. معمولا محصولات درمانی در دسترس عموم افراد است و نیازی به نسخه و تجویز پزشک نیست و استفاده از برخی از آنها نیاز به دستور پزشک است.

انواع دهانشویه:

 آرایشی و بهداشتی:

این نوع حاوی الکل هستند و با نام های آنتی سپتیک و ضدعفونی کننده نیز شناخته میشود. از این نوع دهانشویه برای رفع بوی بد دهان به صورت موقعت استفاده میشود. زیرا نمیتواند میکروبها را به طور کامل را از بین ببرد. همچنین این نوع مواد میتواند مواد غذایی باقی مانده مابین دندان ها و لثه ها را از بین ببرد و سبب کاهش فلور میکروبی دهان میشود.

در تحقیقات انجام شده بر دهانشویه مشخص میکند که با استفاده تنها از دهانشویه تنها 4 ساعت دهان فاقد بو شود اما اگر با مسواک و نخ دندان استفاده شود سبب تمیز شدن زبان و سبب کاسته شدن بوی بد دهان میشود.

 درمانی:

این نوع سبب از بین رفتن پلاک های دندان ها میشود و التهاب های لثه را ازبین میبرد. و بوی بد دهان را ازبین میبرد.

 فلوراید:

در مرحله اولیه پوسیدگی دندان میتوانید از دهانشویه استفاده کنید و از پوسیدگی جلوگیری میشود و تا حدود کمی میتوانید درمان کنید و از پوسیدگی سایر دندان ها جلوگیری کرد.

ترکیب فعال این محصول در اکثر موارد سدیم فلوراید است که در دو غلظت 0.2% و 0.05% در دهانشویه استفده نمیشود. زمانی که سدیم فلوراید در غلظت 0.2% باشد باید مصرف یک بار در هفته داشته باشد و اگر در غلظت 0.05% باشد باید مصرف این ماده به صورت روزانه باشد. و مدت نگه داشتن دهانشویه در داخل دهان باید فقط یک دقیقه باشد و مقدار آن بیشتر نشود. طبق مطالعات انجام شده اثر ماده های ضد پوسیدگی در این نوع دهاشویه برابر 30 الی 40 درصد است.

در بعضی از دهانشویه ها فلوراید نقش ماده اصلی دارد. مانند دهانشویه های سدیم فلوراید بهسا که سدیم فلوراید 0.2% که ماده اصلی این دهانشویه است که در هفته یک بار و به مدت 1 دقیقه مصرف باید گردد.

کلروهگزیدین:

معمولا پزشکان دندان پزشک استفاده از دهانشویه های کلرهگزیدین به عنوان از بین برنده پلاک دندان و ضدعفونی کننده دندان را پیشنهاد میکنند. اغلب از دهانشویه های کلرو هگزیدین بعد از جراحی های پریودنتال برای کاهش التهاب و پلاک های زیر لثه در زمان مشخص تجویز میگردد. اثرات جانبی که  دهانشویه کلروهگزیدین باعث سوزش در مخاط دهان و سبب زرد شدن دندان ها میشود و سبب زرد شدن ترمیم های کامپوزیتی و همچنین کامپوزیت ونیر ها میشود به همین علت مصرف روزانه این دهانشویه ها توصیه نمیگردد.

سورفاکتانت میتواند اثر کلرهگزیدین را از بین ببرد به همین علت در خمیر دندان های غیر فعال مورد استفاده است . باید دقت کرد که دهانشویه های کلرو هگزیدین 30 دقیقه قبل از و یا بعد از مسواک زدن باید استفاده گردد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *