تاریخچه صنعت عطر سازی
عطر و ادکلن واژه Perfume، ریشه در واژه Perfumare با معنی حاوی دود یا همراه با دود را دارد. زیرا اولین خوشبو کننده ها عود هایی بودن که معابد مصریان سوزانده میشد. مواد تشکیل دهنده این عود مواد ساده ای چون ادویه آسیاب شده و پودری و نرم بود که با مر یا میعه یا استوراکس به هم میچسباندند و در طی گذر زمان توانستند کشف کنند که اگر ادویه یا گلی را در چربی یا روغن بگذارند مدتی غوطه ور شود مقداری از ماده اصلی که سبب تولید بوی خوش میشود را نگه دارد.
تولید کنندگان عطر در دنیا
یکی از تولید کنندگان صنعت عطرسازی کشور فرانسه است که این کشور بسیاری از عطر های گران بها را تولید میکند. ادکلن های اولیه در 200 سال گذشته در شهر های کلن،آلمان تولید میشدند.احتمال میرود که این ادکلن های اولیه به امریکا وارد میشدند. در دهه 1950این صنعت در آمریکا کشف شد و در صنعت عطر سازی دریافتند برای افزایش سود میتوانند عطر را در الکل رقیق کنند و به فروش برسانند.
در نتیجه روغن های گیاهی که برای درمان امراض استفاده میشد و همچنین روغن های معطر را کشف کردند.این مرهم های معطر در زمان مسیحیت مورد استفاده بودند. پزشکی ایرانی ، ابن سینا توانست با تقطیر بخار آب روغن های فرار را کشف کند.او پژوهشی را اغاز کرد تا بتواند شربت های دارویی را کشف کند. وی در طی پژوهش خود دریافت که گل هایی که در یک انبیق با آب جوشانده شوند. اندکی عصاره را به محلول تقطیر انتقال میدهند. با به پایان رسیدن جنگ صلیبی و بازگشت نفرات تمام هنر عطسازی شرق با اطلاعات منابع صمغ ها ، روغن ها و ادویجات به اروپا انتقال یافت.
انواع عطر و غلظت های مختلف از آن:
اکستریت یا پرفیوم:
این عطر بالاترین غلظت را در میان عطر ها دارد و ماندگاری بالایی دارد و بین 6 تا 8 ساعت ماندگاری دارد.
ادوپرفیوم:
بعد از پرفیوم این عطر غلظت بالایی دارد و به طور کلی غلظتی ما بین 15% تا 20% دارد و این عطر ارزان ترین عطر خالص است و ماندگاری بین 4 الی 5 ساعت را دارد.
ادوتویلت:
حاوی غلظتی بین 5% تا 15% را دارد ادوتویلت محبوب ترین نوع عطر است و همچنین ارزان ترین عطر و ادکلن است و ماندگاری بین 3الی4 ساعت را دارد.
ادوکلن:
دارای غلظت پایینی نسبت به سایر عطرها است و غلظتی بین 2%الی4% را دارد و در میان سایر عطر ها غلظت الکل اش بالاتر است و از لحاظ اقتصادی ارزان قیمت است.
ایو فرایشه:
تقریبا مشابه به ادوکلن است و ماندگاری دو ساعت را دارد و دارای غلظت کمی حتی کمتر از عطر و ادکلن را دارد و معمولا غلطتی مابین 1% الی 3% را دارد.
اجزای تشکیل دهنده عطرها:
1- حامل ها:
مخلوط اتیل الکل حلالی است بسیار خالص که برای مخلوط کردن و نگه داشتن مواد عطر ها مورد استفاده است این ماده حاوی مقدار کم یا زیاد آب است و میزان آب بر مقدار انحلال پذیری روغن ها تاثیر گذار است .
بوی الکل را میتوان با برطرف کننده های بو (پیش تثبیت کننده) حذف کرد. برای این کار باید طی یک الی دو هفته مقدار کمی صمغ بنزویین یا تثبیت کنندهای رزینی را به الکل اضافه کرد تا بوی الکل از بین رود.
از الکل طبی 96 درجه با تعداد تقطیر بالای 3 نیز میتوان به عنوان حلال در صنایع پرفیوم سازی استفاده نمود زیرا این مایع بدون بو و رنگ است و بهترین حلال برای این محصولات به شمار می رود.
2- تثبیت کننده ها:
در مواد تشکیل دهنده عطر ابتدا مواد فرار تر تبخیر میشوند. مواد تثبیت کننده موادی هستند که فراریت کمی دارند و از روغن های عطی هستند که سرعت تبخیر شدن مواد تشکیل دهنده عطر را کاهش میدهند واین سرعت را همسان میکنند که تثبیت کننده ها انواع گوناگونی دارند از جمله:
- ترشحات حیوانی
- محصولات رزینی
- روغنهای اسانسی
- مواد شیمیایی سنتزی
– مواد خوشبو:
اکثر مواد خوشبو کننده ای که در صنعت عطر سازی استفاده میشوند جز این 3 دسته هستند:
- روغنهای اسانسی
- مواد مستقل
- مواد شیمیایی سنتزی یا نیم سنتزی.
انتخاب عطر:
مطلوب است عطرتان را متناسب با شخصیتتان و فصل انتخاب کنید به این صورت که در فصل گرم از رایحه های ملایم و خنک استفاده کنید و در فصول سرد سال از رایحه های گرم استفاده کنید.