اسید لاکتیک چیست و چگونه تولید می‌شود؟

اسید لاکتیک چیست

وجود اسید لاکتیک در بدن برای عملکرد صحیح آن ضرورت دارد. این عنصر به عنوان یک اسید آلی طبیعی از خانواده آلفا هیدروکسی اسیدها شناخته می‌شود و قادر است به حفظ غذاها و افزایش طعم آن‌ها کمک کند. لاکتیک اسید در شیر، برخی از میوه‌ها و سبزیجات و در غذاهای تخمیر شده مانند ترشی، کلم ترش، کفیر و…. وجود دارد.

در این مقاله به این پرسش پاسخ خواهیم داد که اسید لاکتیک چیست و چگونه تولید می‌شود و چه کاربردها و مصارفی دارد؟. پس اگر شما هم به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید با ما همراه باشید.

معرفی اسید لاکتیک

اسید لاکتیک را می‌توان یک اسید آلي و یا ترکیب شیمیایی خاص به شمار آورد که نقش بسیار مهمی در بسیاری از فرایندهای بیوشیمیایی در بدن انسان دارد. ماهیچه‌ها مقدار زیادی از این ترکیب را تولید می‌نمایند. به ویژه در مواقعی که از کربوهیدرات‌ها برای تولید انرژی استفاده می‌شود.

علاوه بر ماهیچه تولید اسید لاکتیک در پوست و گلبول‌های قرمز خون و در غیاب اکسیژن نیز اتفاق می‌افتد و میزان طبیعی آن حدود ۶ تا ۱۸ میلی‌گرم در مردان، زنان و کودکان است.

افرادی که تمایل دارند بدانند اسید لاکتیک چیست؟، بهتر است به نقش موثر آن به عنوان یک منبع سوخت بسیار مهم و ارزشمند برای ماهیچه‌ها توجه داشته باشند که به ویژه در هنگام ورزش کردن می‌تواند سوخت عضلاتی مانند قلب را تامین کند.

کاربردهای اسید لاکتیک در بدن

اسید لاکتیک در بدن انسان دارای سه کاربرد اصلی بوده و می‌توان از آن به عنوان یک منبع اصلی برای میتوکندری استفاده کرد. این ترکیب به عنوان پیش ساز برای تولید گلوکز در بدن انسان نیز مورد استفاده قرار گرفته و قادر است عملکرد یک مولکول سیگنال را به سرانجام برساند.

کاربردهای اسید لاکتیک در صنایع

از اسید لاکتیک در صنایع چرم و نساجی و پزشکی برای اولین بار استفاده شد. این ماده در صنایع پزشکی کاربردهای گوناگونی دارد. برای نمونه به منظور ساخت محلول رینگر لاکتات به کار می‌رود که یک مایع داخل وریدی بوده و در احیا برای نجات جان افراد پس از از دست دادن خون زیاد و یا شوک مورد استفاده است.

صنایع آرایشی و بهداشتی

در حال حاضر خرید اسید لاکتیک از فروشگاه مواد شیمیایی آبتین شیمی با افزایش قابل توجهی روبرو شده است. چراکه این ترکیب یکی از مهم‌ترین مواد شیمیایی در صنایع آرایشی و بهداشتی محسوب می‌شود و می‌تواند به عنوان یک لایه بردار بسیار موثر و قوی عمل کند و به روشن شدن پوست و از بین بردن لایه‌های مرده سطح آن منجر شود.

با کمک این ماده لکه‌های تیره از سطح پوست از بین می‌روند. این ترکیب آبرسان است و می‌تواند به بهبود سطح رطوبت پوست و حفظ آن مدد برساند. اسید لاکتیک ضد پیری بوده و روند تولید کلاژن را تحریک می‌کند و پوستی سفت به ارمغان می‌آورد.

صنایع دارویی

اسید لاکتیک در فناوری و صنایع داروسازی به منظور تولید لاکتات‌های محلول در آب از مواد فعال غیر محلول مورد استفاده قرار می‌گیرد. در حال حاضر از این ماده برای تهیه اسید نیز استفاده شده و از خاصیت ضدعفونی کننده و کراتولیتیک بودن آن بهره‌مند می‌شوند تا بسیاری از داروهای موضعی، پماد و کرم‌ها را به وجود آورند.

 

کاربردهای اسید لاکتیک

 

نحوه تولید اسید لاکتیک در صنعت

آگاهی از نحوه تولید اسید لاکتیک در صنعت دغدغه بسیاری از افراد است. این محصول شیمیایی را می‌توانند با کنار هم قرار دادن سه عنصر کربن، ۶ عنصر هیدروژن، ۳ عنصر اکسیژن و ترکیب آن‌ها در آزمایشگاه‌ها تولید کنند و با فرمول شیمیایی C3H603 روانه بازار مصرف نمایند.

طی این عملیات یک کربوهیدرات به نام گلوکز را با فرایندهای شیمیایی تخمیر می‌کنند. با انجام واکنش تخمیر مولکول‌های گلوکز بیشتر می‌شوند و مخلوطی از آب، کربن و دی اکسید اسید pyruvic به وجود می‌آید. با تجمع این ترکیبات لاکتیک اسید ساخته می‌شود که به صورت جامد و مایع به رنگ سفید و یا بی‌رنگ در بازار وجود دارد.

مزایای استفاده از اسید لاکتیک در صنعت

اسید لاکتیک را می‌توان یک نوع ماده افزودنی به شمار آورد که کمک می‌کند تا PH مواد غذایی حفظ شود. به این منظور این اسید را به خوراکی‌های گوناگون اضافه می‌کنند. داشتن طعم ملایم دیگر مزیت استفاده از اسید لاکتیک در صنعت است و کمک می‌کند تا خریداران بتوانند از آن به عنوان یک ماده نگهدارنده و طعم دهنده استفاده کنند.

این ماده شیمیایی از پایداری بالایی در برابر گرما برخوردار شده و یک ماده غیر فرار است. به دلیل برخورداری از خاصیت ضدعفونی کنندگی، لاکتیک اسید در صنعت تولید مواد ضدعفونی کننده و تمیز کننده مورد استفاده قرار می‌گیرد و یک ماده افزودنی در دباغی چرم است. این محصول از خاصیت تثبیت کنندگی برخوردار شده و به جذب بهتر رنگ توسط پارچه کمک می‌کند.

نحوه تولید اسید لاکتیک در بدن

نحوه تولید اسید لاکتیک در بدن جالب توجه است. به گونه‌ای که سلول‌های عضلانی و گلبول‌های قرمز خون می‌توانند این ماده شیمیایی را در بدن تولید کنند.

بسیاری از باکتری‌ها نیز نقش بی‌هوازی دارند. آن‌ها نیز می‌توانند اسید لاکتیک را در بدن تولید نمایند. هرچه افراد قند بیشتری مصرف کنند، اسیدلاکتیک بیشتری نیز در بدن تولید خواهد شد‌.

عوارض اسید لاکتیک در بدن

ممکن است برخی از افراد با مصرف محصولات و داروهای دارای اسید لاکتیک با عوارضی از قبیل گرفتگی و درد عضلات، کاهش شدید اشتها و اسهال، سردرد، مشکلات تنفسی، گیجی، ضعیف شدن بدن و….مواجه شوند.

روش‌های از بین بردن اسید لاکتیک در بدن

برای از بین بردن اسید لاکتیک در بدن باید قبل از شروع فعالیت‌های ورزشی، خود را گرم کرده و پس از پایان یافتن ورزش بدن را سرد نمایید تا بازسازی شود.

پیش از ورزش حتماً چند حرکت کششی انجام دهید تا بدن برای شروع فعالیت آماده شود. با دوش آب گرم و ماساژ عضلانی نیز می‌توانید به کاهش درد و گرفتگی کمک کنید.

 

نحوه تولید اسید لاکتیک در بدن

 

نتیجه‌گیری

اسید لاکتیک عنوان یک ترکیب شیمیایی است که به طور طبیعی در بدن انسان و حیوانات ساخته می‌شود. علاوه بر آن می‌توانند این اسید آلی را به شکل آزمایشگاهی نیز تولید کرده و در صنایع گوناگون مانند صنایع آرایشی و بهداشتی و دارویی مورد استفاده قرار دهند.

 

سوالات متداول

آیا اسید لاکتیک به ایجاد خستگی در بدن کمک می‌کند؟

برخی گمان می‌کنند که اسید لاکتیک و لاکتاب یکی از علل خستگی در حین ورزش و پس از آن هستند. در حالی که این گمان اشتباه بوده و لاکتات سوخت بسیار مهمی برای ماهیچه‌ها در طول تمرینات بلند مدت است. به همین دلیل تاثیر قابل توجهی در تاخیر شروع خستگی داشته و به بهبود عملکردهای ورزشی کمک می‌کند.

4.4/5 - (7 امتیاز)

برخی دیگر از مقالات آبتین شیمی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *