قند های الکلی
قند های الکلی چیست؟
قند های الکلی از خانواداه کربوهیدرات هایی هستند که به صورت کاملا طبیعی در برخی از میوه ها وسبزیجات موجود است اما میتوان این قند ها را به صورت شیمیایی تولید کرد. این قند های الکلی خاصیت شیرین کنندگی زیادی نسبت به سایر قند ندارند. برخی از این قند های الکلی شیرینی بسیار اندکی دارند. این نوع قند نیز مانند سایر شیرین کننده های غیر طبیعی تحت نظارت و استاندارد های سازمان FDA باید مورد استفاده قرار گیرند.
قندهای الکلی دارای کالری هستند بنابراین جز قند های فاقد کالری و یا شیرین کننده های غیر مغذی هستند. مقدار کالری این قند در مقایسه با سایر قند ها بسیار کمتر است و جایگزین مناسبی برای قند های معمولی است. قندهای الکلی بر خلاف نامی که دارند فاقد الکل هستند. این قند ها فاقد اتانول های موجود در نوشابه های الکلی هستند.
انواع الکل های قندی:
سوربیتول:
این ماده در اکثر میوه ها یافت میشود.برای استفاده از سوربیتول در محصولات، ابتدا از نشاسته ذرت دکستروز میگیرند سپس حاصل دکستروز سوربیتول است.
مانیتول:
مانیتول به صورت طبیعی در توت فرهنگی و قارچ و پیاز موجود است. به صورت شیمیایی میتوان مانیتول را تولید کرد این ماده از فرکتوز به دست امده از نشاسته ذرت فرکتوز حاصل میگردد.
مانیتول نسبت به قند عادی 60 درصد شیرینی دارد.
مالتیتول:
برای تولید مالتیتول ابتدا از نشاسته ذرت مالتوز میگیرند و سپس مالتیتول تولید میکنند.
نسبت به قند عادی دارای 75 درصد شیرینی است.
اریتریتول:
این قند نیز مانند سایرین از نشاسته ذرت به دست می آید اما فرایند منحصر به فردی دارد زیرا در آن فرآیند نیاز به تخمیر است.
که نسبت به قند عادی 75 درصد شیرینی دارد.
گزیلیتول:
گزیلیتول از چند ماده مانند درخت توسکا،ساقه ذرت،تفله ساقه نیشکر حاصل میگردد.
گزیلیتول شیرینی در حد قند عادی دارد که طعمی خنک و نعنایی دارد.
ایزومالت:
از قند عادی ایزومالت به دست می اید و حدود 55 درصد شیرینی قندی عادی را دارد.
لاکتیتول:
این قند از کشک حاصل میگردد که حدود 35 درصد شیرینی قند عادی را دارا است.
کاربرد قند های الکلی:
اغلب از این قند ها در مصارف خانگی مورد استفاده قرار نمیگیرند.از این قنده اکثرا در محصولاتی چون شکلات، شیرینی ها ، دسر های سرد (یخ زده)، آدامس ها، خمیر دندان، دهانشویه برخی از لواشک ها و برخی میوه های خشک مورده استفاده قرار میگیرند.
زمانی که قند های الکلی محصولات غذای اضافه میشود باعث افزایش مزه شیرینی و افزایش حجم و بافت محصول میگردد. قند های الکلی سبب حفظ رطوبت به محصولات میشد که این امکان سبب میشود زمانی که محصولات گرم میشوند تغییر رنگ نمیدهد و به رنگ قهوه ای تبدیل نمیشوند.
برای افزایش مزه شیرینی در محصولات همراه با قندهای الکلی از قندهای مصنوعی استفاده میشود. قبل از مصرف محصولات شیرین حتما جعبه و بسته بندی محصولات را بررسی نمایید. ممکن از بر روی بسته بندی با نام شیرین کننده مصنوعی و یا اصطلاح قند های الکلی بر بخورید مانند: زایلیتول Xylitol
آیا این مواد مضر هستند؟
به عنوان جانشین قند و شکر سازمان جهانی غذا و داروی آمریکا 6 محصول شیرین کننده را مورد تایید قرار داده است از جمله:
- آسپارتام،
- آسه سوفلام پتاسیم
- سوکرالوز
- نئوتام
- ادوانتام
تاکنون از سوی سازمان غذا و دارو گزارشی دال بر بیماری بر اثر استفاده از قند های مصنوعی و قند های الکلی گزارش نشده است.
اما اگر این قند ها به مقادیر بالا استفاده شود ممکن است سبب نفخ . ایجاده گاز در روده ها شود و احتمال اسهال نیز وجود دارد. این قند ها ملین های قدرتمندی هستند که مصرف زیاد آن ها این خاصیت آنها را فعال میکند.
شیرین کننده های طبیعی:
برای ایجاد مزه شیرینی میتوان از چاشنی هایی چون دارچین و جوز هندی به بیسکوییت و ماست های خانگی و دسر های خانگی اضافه کرد. همچنین وانیل و پودر کاکائو را برای کیک های خانگی و کوکی ها مورد استفاده قرار گیرند. توصیه کارشناسان تغذیه این است که حدالمقدور از مصرف قند و شکر جلوگیری کنید و از محصولات کم چرب استفاده کنید و مصرف سبزیجات و میوه را افزایش دهید.
فواید قندهای الکلی:
- کم کالری یا فاقد کالری هستند.
- همانند قند و شکر به سرعت قند خون را افزایش نمیدهند بنابراین چربی اندکی ذخیره میگردد.
- آسیبی به دندان ها نمیزنند و سبب پوسیدگی و تخریب دندان ها نمیشوند.
1 دیدگاه در “قند های الکلی”
ممنون از اینکه اطلاعاتی خوبی رو دراختیار قرار دادین
راهنمایی میفرمایید قند الکی رو چطور میشود تهیه که بعندان شیرین کننده خانگی استفاده کرد