عوارض مصرف متانول
عوارض متانول به نام های دیگر هم شناخته میشود مثل متیل الکل، الکل متیلیک، کاربینول یا الکل چوب که سادهترین نوع الکلهاست. این محصول از فعالیت بیهوازی نوع زیادی از باکتریها تهیه میشود و در نتیجه میزان کمی از بخار متانول وارد هوا میشود و بعد از چند روز با کمک اکسیژن و به وسیله نور خورشید اکسید شده به آب و دیاکسید کربن به وجود می آید. در عملیات سوختن متانول هم ازحیث مواد بدست آمده چنین اتفاقی بوجود می آید اما با سرعت افزون بر این شعله سوختن متانول بیرنگ است و باید مواظب باشید تا شعله آن موجب سوختگی نشود.در عین حال متانول به قدرت سمی بودن آن بیشتر از اتانول است.
شکل ظاهری این حلال مایعی است بیرنگ و بیبو که از آن به صورت حل کننده در صنعت رنگسازی، جلاکاری، لاک ناخن، محلولهای چاپ و تکثیر، چسبها و محصولات شیمیایی دیگر و به شکل ضدیخ در محلولهای شیشهشوی خودرو و منازل، سوخت جامد یا مایع و در آزمایشگاهها به شکل حل کننده استفاده میشود.
با ساخت بیش از 20 میلیون تن در سال از این محصول ، از آن به عنوان ماده اولیه مواد شیمیایی کالایی مثل فرمالدئید ، اسید استیک ، متیل ترت بوتیل اتر و همچنین مواد شیمیایی پیشرفته تر بکار گرفته می شود.
شیمیدان آلمانی بنام ماتیاس پیر در سال ۱۹۲۳ متانول را از گاز سنتز مخلوطی از CO و H۲ که از کُک به دست میآید ساخت.
مسمومیت با متانول
مسموم شدن با متانول علایم آن عبارت است کم شدن میزان هشیاری، استفراغ ،دل درد، بوی خاصی در بینی.و از ۱۲ ساعت ممکن است کاهش بینایی آغاز شود.
خطر مسمومیت با متانول از راه خوراکی، بویایی و پوستی وجود دارد. این ماده به آسانی به وسیله دستگاه گوارش جذب شده و در مدت زمان30 تا 90 دقیقه به حداکثر غلظت به خون میرسد.
استفاده از متانول در چند جای از بدن اثر بسیار بدی دارد.یکی در دستگاه عصبی که موجب گیجی، سردرد، سرگیجه، تشنج و گاهی کاهش سطح هوشیاری میشود.
در مغز کسانی که مشروبات الکلی دست ساز،استفاده میکنند ضایعاتی شبیه بیمارانی که پارکینسون در مغز افراد مسموم دیده میشود و در چشم دوبینی، ترس از نور، توهم دیدن طوفان برفی، تاری دید، کم شدن میدان بینایی و کوری را ایجاد میکند.
استفاده از مشروبات الکلی، مثل متانول در بدن شروع به سوخت وساز میکند و مواد سمی ایجاد می کند که موجب اختلال چشمی مانند کوری، اسید دوز متابولیک، اختلالات الکترولیتی در بدن، تشنج، نارسایی کلیه و در آخر بر روی کل بدن اثر می گذارد و ممکن است سبب مرگ شود.
در هنگام خوردن مشروبات الکلی تقلبی و غیر مجاز، بین 6 تا 24 ساعت نشانه های مخرب آن در بدن نمایان می شود که اگر درمان سریع انجام نگیرد به احتمال 30 درصد موجب مرگ می شود.