پارافین مایع چیست؟

پارافین مایع چیست

پارافین مایع چیست ؟ پارافین مایع یا بهتر است بگوییم پترولاتوم یک مایع شفاف است که از تصفیه مواد نفتی بدست می آید و حاوی انواع هیدروکربن های سبک و سنگین است . از تصفیه و تقطیر نفت سفید محصولات مختلفی بدست می آید که یکی از انها پارافین مایع است ، محصولات دیگری نظیر وازلین ، پارافین جامد و … نیز به همین روش تولید می شوند.

پارافین مایع درواقع یک لوبریکانت است که در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد و خوشبختانه کشور ایران یکی از تولید کنندگان این محصول است و حجم تولید به قدری بالاست که صادرات آن نیز به کشور های همسایه صورت میپذیرد. پارافین مایع به صورت های مختلفی در بازار موجود است که کاربرد های متفاوتی دارد و رنگ آن میتواند از شفاف شیشه ای تا قهوه ای تیره باشد که قیمت آن بسیار متفاوت است.

انواع پارافین مایع کدامند ؟

پارافین مایع به دو صورت تفکیک می شود ، صورت اول نقطه اشتعال (flash point) فلش پوینت پارافین مایع است که از 120 درجه الی 240 درجه در کشور تولید می شود و نسبت به نیاز هر شغلی میتوان از گرید هایی با فلش پوینت های مختلفی استفاده کرد .

نوع دیگری از پارافین مایع به صورت گرید بندی است که بابت استفاده در محصولات مختلف با استاندارد های مختلفی نظیر Bp تولید و ارائه می شوند . بالاترین کیفیت پارافین گرید دارویی است که در بسیاری از مواد دارویی به صورت استعمال خارجی و خوراکی مورد استفاده قرار میگیرد . نوع دیگری از پارافین مایع نیز پارافین بهداشتی است که در بسیاری از محصولات آرایشی و بهداشتی نظیر کرم های نرم کننده و آبرسان مورد استفاده قرار میگیرد.

پارافین مایع از چه موادی تشکیل شده است؟

مواد تشکیل دهنده پارافین مایع اکثرا هیدروکربن های سبک و سنگین پارافینیک و سیکلوپارافین هستند که از تصفیه و پالایش مواد نفتی بدست می آیند . پس از پالایش موادی که در بالا ذکر شد لازم است تا فرایند جدا سازی و تصفیه پارافین مایع صورت پذیرد که در این مرحله تمامی مواد اضافه موجود در آن مانند سولفور ، آروماتیک ها و نیتروژن از آن جدا شود.

پارافین مایع با فرایند تصفیه ضعیف که حاوی مقادیر زیادی اروماتیک و سولفور است به عنوان پارافین صنعتی به بازار عرضه می شود زیرا این محصول دارای رنگ و بوی بسیار زیادی است که در صنایع دیگر میتواند باعث بروز مشکل در فرایند تولید محصولات شود .

نحوه تولید پارافین مایع

 

نحوه تولید پارافین مایع

ابتدا نفت سفید خام به پالایشگاه ها رفته و پس از فرایند تقطیر و جدا سازی ، هیدروکربن های پارافینیک و سیلکلوپارافین آن جدا می شود و به کارخانه های تولید پارافین ارسال می شود . در کارخانه های تولید پارافین با استفاده از برج ها تقطیر خلوص پارافین را بالا میبرند تا محصول پارافین تولید شود.

پس از تولید پارافین باید پیش از بسته بندی محصول آنرا تصفیه کنند که به کمک فیلتر های نانو و روش های مکانیکی-شیمیایی فرایند تصفیه صورت میپذیرد و محصول نهایی به صورت تانکر های 20 تنی یا بشکه های 220 لیتری (185 کیلوگرمی) به بازار عرضه می شود و تولید کنندگان و مصرف کنندگان میتوانند از آن استفاده کنند.

کاربرد های پارافین مایع چیست؟

کاربرد پارافین مایع بسیار گسترده است و به جرعت میتوان گفت از این محصول تقریبا در تمامی صنایع از قبیل دارو ، صنایع غذایی ، آرایشی و بهداشتی و … استفاده می شود . برای اطلاعات بیشتر در مورد کاربرد پارافین مایع میتوانید دیتا های زیر را مطالعه نمایید.

صنایع پزشکی و دارویی

کاربرد پارافین مایع در صنایع پزشکی و دارویی بسیار زیاد است و این محصول با استاندارد Bp/USP جهت مصارف دارویی به بازار ارائه می شود ، از پارافین مایع بیشتر در کوکان به عنوان یک عامل ملین مورد استفاده قرار میگیرد و میتوان از این محصول به عنوان داروی درمان یبوست استفاده کرد.

در صنعت دارو به عنوان لوبریکانت (روان کننده) از پارافین مایع استفاده می شود اما محصولات مشابهی هستند که در فرمولاسیون محصول جامد کاربردی هستند ، بسیاری از فرمولاتور ها و داروسازان خرید استئارات منیزیم را به عنوان روان کننده پودری پیشنهاد می دهند.

در حیوانات با روده های حساس نیز از پارافین مایع بسیار استفاده می شود ، مخصوصا اسب ها اگر مشکلات انسداد روده یا پیچیدگی روده اتفاق بیوفتد در مراحل ابتدایی پارافین مایع میتواند جان حیوان را نجات دهد و درصورتی که استفاده از این محصول جوابگو نباشد بایستی عمل جراحی صورت پذیرد.

صنایع آرایشی و بهداشتی

کاربرد پارافین مایع در صنایع آرایشی و بهداشتی نیز بسیار گسترده است و بیشترین کاربرد این محصول بابت همین مورد است ، پارافین مایع خواص بسیار زیادی برای پوست دارد که مهم ترین آنها خاصیت مرطوب کنندگی و آبرسانی است . پارافین مایع نیز مانند گلیسیرین میتواند برای پوست بسیار مفید باشد و به علت پایین بودن قیمت پارافین مایع مصرف آن در صنعت آرایشی و بهداشتی بسیار گسترده است .

پیشنهاد می شود به جای استفاده از پارافین که یک ماده شیمیایی است از روغن های طبیعی مانند روغن بادام ، روغن زیتون یا روغن آرگان استفاده کنید تا پوستی سالم تر و شاداب تر داشته باشید .

یکی دیگر از کاربرد پارافین مایع در پارافین تراپی پوست است که با استفاده از لایه بردار های مختلف پوست مرده را از روی بدن حذف میکنند و به دلیل جذب بسیار بالای پارافین مایع از ان کمک میگیرند تا بافت های سخت را با آب رسانی و مرطوب کردن نرم کنند و از خشکی پوست جلوگیری شود.

کاربرد پارافین مایع چیست

صنایع دفاعی

در صنایع دفاعی نیز کاربرد پارافین مایع زیاد است به طور مثال در قسمت توربین های موتور هواپیما از پارافین به عنوان مایع خنک کننده استفاده می شود تا تعادل دمایی را برقرار کند و دمای قطعات را متعادل کند. همچنین پارافین با فلش پوینت های بالا در قسمت هایی که حرارت بسیار بالایی دارد مانند موتور جت و موشک ها ، تجهیزات الکتریکی و … به عنوان عامل نسوز و کنترل پایداری مورد استفاده قرار میگیرد.

شمع سازی

کاربرد پارافین مایع در شمع سازی تقریبا نزدیک به صفر است مگر در شرایط خاص برای محصولات جدید از این ماده استفاده شود . پارافین مورد استفاده در صنعت شمع سازی از نوع پارافین جامد است که با درجه چربی های مختلف از 0.5 درصد به بالا تولید می شود و با ذوب کردن آن و ترکیب با دیگر محصولات مانند موم زنبور عسل (بیزوکس) ، موم کاندلیلا ، موم کارنوبا ، اسانس و رنگ ها اقدام به تولید شمع نمود.

در برخی موارد برای نرم تر کردن بافت شمع میتوان از پارافین مایع استفاده کرد و بافت شمع تولید شده کرمی تر می شود.

پارافین در باطری سازی

استفاده از پارافین در باطری سازی بسیار رایج است ، باطری ها مدل های مختلفی هستند از جمله باطری های اسیدی ، باطری های یون لیتیومی و قلیایی … که در برخی باطری ها به منظور کنترل یخ زدگی مایع درون باطری ها از پارافین مایع کمک میگیرند که مانند یک ضدیخ عمل میکند . همچنین به دلیل وجود گاز هایی که در اثر شارژ و دشارژ باطری ایجاد می شود استفاده از پارافین مایع در باطری سازی الزامی است زیرا پارافین به عنوان یک عامل جاذب گاز عملکرده و از افزایش فشار گاز درون باطری ها جلوگیری میکند . همچنین به دلیل توانایی در کنترل تغییر دمایی باطری ها با افزایش و کاهش حجم باعث جلوگیری از ترک خوردگی باطری ها می شود.

تولید چسب

شاید تعجب کنید که از پارافین در تولید چسب ها نیز استفاده می شود ، در فرمولاسیون بسیاری از چسب ها به عنوان ماده نرم کننده از پارافین مایع استفاده میکنند که بیشتر در چسب های مایع کاربرد دارد ، همچنین از پارافین جامد درون چسب های جامد نظیر چسب های تفنگی (هات ملت) بسیار استفاده می شود .

درواقع چسب های هات ملت از ترکیب پارافین با رزین های اتیل وینیل استات بدست می آید که با روش ترکیب در دمای بالا و حالت مذاب بدست می آید.

پارافین در باطری سازی

 

کاربردهای صنعتی

پارافین مایع در صنایع مختلف از جمله دفاعی، الکترونیک، و باطری‌سازی به عنوان مایع خنک‌کننده، مایع‌سوز، عایق حرارتی، ماده جاذب انرژی، و موارد دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

آیا پارافین مایع برای پوست مفید است؟

پارافین مایع یک مایع روغنی حاصل از نفت است و پیشنهاد می شود از منابع طبیعی برای پوست استفاده شود اما به دلیل قیمت پارافین مایع که بسیار اندک تر از روغن های طبیعی است اکثر تولید کنندگان ترجیح میدهند از این محصول استفاده کنند.

به صورت کلی استفاده از آن تاکنون گزارش منفی نداشته است و جزو محصولات مجاز در صنعت آرایشی و بهداشتی و دارویی است و برای پوست نیز خواص بسیار زیادی دارد از جمله درمان خشکی های پوستی ، اگزما ، کم آبی و … مفید باشد . درواقع این ماده به بسیاری از کرم ها و لوسیون ها اضافه می شود تا حس جذب سریع به مشتری القا کند و کیفیت محصول را افزایش دهد.

مزایا پارافین مایع چیست؟

این محصول مزایای بسیار زیادی دارد ولی یکی از مهم ترین آنها جذب سریع است که بر روی پوست به سرعت جذب می شود و به راحتی میتواند مشکلات پوستی را برطرف کند ، همچنین بسیاری از مواد فعال موجود در کرم را همراه با خود به داخل پوست میبرد که باعث عملکرد بیشتر و افزایش کیفیت محصول نهایی می شود

خرید کافور به عنوان ماده ضد جوش و ضد اکنه بسیار مرسوم است و ترکیب آن با پارافین مایع میتواند به جذب سریع تر آن بر روی پوست بسیار تاثیر گذار باشد به همین منظور کارخانه های تولید لوازم بهداشتی و آرایشی از ترکیب کافور و پارافین مایع به عنوان لوسیون های ضد آکنه استفاده میکنند.

مزایا پارافین مایع

 

چه نوع از محصولاتی حاوی پارافین مایع هستند؟

تقریبا تمامی محصولات آرایشی و بهداشتی حاوی پارافین مایع هست که شامل کرم های دست و صورت ، کرم های درمانی ، شامپو ها ، لوسیون ها و … می شود ، برخی از محصولات دارویی نیز حاوی پارافین مایع هستند که ممکن است خوراکی یا موضعی باشند .

نحوه نگهداری از پارافین مایع چگونه است؟

برای نگهداری از پارافین مایع شرایط خاصی وجود ندارد تنها کافیست این ماده را درون ظرف در بسته دور از دسترس کودکان و تابش مستقیم نور آفتاب نگهداری کنید . پارافین مایع را میتوان به مدت دو سال در شرایط مطلوب نگهداری کرد و پس از آن میتوان با تایید آزمایشگاه بهترین تاریخ مصرف آنرا تعیین کرد.

نحوه نگهداری از پارافین مایع

 

نتیجه گیری

کاربردهای پارافین مایع در صنایع مختلف مورد بحث قرار گرفت، نشان می‌دهد که پارافین مایع به دلیل ویژگی‌ها و خصوصیات خاص خود در زمینه‌های متعددی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این موارد عبارت‌های کلیدی زیر قابل تشخیص هستند:

سوالات متداول

تفاوت پارافین مایع و پارافین جامد چیست؟

پارافین مایع از هیدروکربن های ساختار یافته بدست می آید که باعث مایع بودن حالت کلی محصول می شود اما پارافین جامد از نفت سفید با هیدروکربن های عادی است .

همچنین به لحاظ کاربردی نیز این دو محصول نقاط مشترکی دارند اما عمدتا از پارافین جامد در صنایع چرم سازی ، بافندگی و … استفاده می شود در صورتی که از پارافین مایع در صنایع دارویی و آرایشی بهداشتی استفاده می شود.

پارافین مایع از کجا میشه خرید ؟

برای خرید پارافین مایع بستگی به مقدار آن میتوانید از منابع متعددی اقدام کنید ، در صورتی که حواله های صادراتی نیاز دارید میتوانید با کارخانه های تولیدی این محصول در تماس باشید اما این کار ممکن است ماه ها زمان ببرد . در صورتی که میخواهید مقدایر کمتر یا سریع تر تحویل بگیرید پیشنهاد میکنیم با تیم فروش ما در تماس باشید.

برخی دیگر از مقالات آبتین شیمی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *